Skip to main content

Interview s Danom Werthimerom

Kategórie:
Projekt:

Dan Werthimer je riaditeľom programu SERENDIP SETI (SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence – Hľadanie mimozmeských civilizácií) a vedúci výskumný pracovník projektu SETI@home na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Bol asociovaným profesorom na katedre inžinierstva a fyziky na Štátnej univerzite v San Franciscu. Ako profesor hosťoval na týchto univerzitách: Univerzita v Beijingu, Univerzite St. Charles v Marseille, Eotvos Univerzite v Budapešti. Vyučoval na univerzitách v Peru, Egypte, Ghane, Etiópii, Zimbabwe, Ugande a v Keni. Werthimmer publikoval mnoho vedeckých prác v oblasti SETI, rádiovej astronómii, prístrojov a vedeckého vzdelávania a vydal knihu "Astronomical and Biochemical Origins and the Search for Life in the Universe" (Astronomnické a biochemické východiská a hľadanie života vo vesmíre).

Interview s Danom Werthimerom, vedeckým vedúcim projektu SETI na U.C. v Berkeley je v originálnom znení uverejnené na stránkach Astroseti.org.

 


19. augusta 2004

Astroseti: Je hľadanie ET stále považované za aktivitu bláznov?
Dan Werthimer: V súčastnosti existuje niekoľko silných SETI projektov a to v Austrálii, Taliansku, Argentíne a USA, ktoré sú vedené skvelými vedcami. Títo vedci nie sú blázni, hľadajú odpoveď na otázku: „Sme sami?“.

Astroseti: SERENDIP je nastarším z aktívnych SETI programov. Naštartoval v roku 1979 v Hat Creek-u, niekoľkokrát sa presťahoval na iné teleskopy, až konečne začal naplno fungovať v Arecibe v roku 1992. Vyzerá to, že teraz budete musieť počkať na postavenie vysnívaného teleskopu na odvrátenej strane mesiaca, aby ste mali k dispozícii lepší teleskop.
Dan Werthimer:
Rádioastronómovia pripravujú nový teleskop, „štvorcové kilometrové pole“ (SKA), ktoré bude schopné rovnakého príjmu, ako 10 teleskopov v Arecibe. Zároveň bude schopné zamerať sa na mnoho cieľov na oblohe naraz. Podobné modelové teleskopy sa postavili a skúšaju sa v Kanade, Austrálii, Holandsku, Číne, Indii a USA.

Astroseti: Kedy bude SERENDIP V spustený a ako vylepší vaše súčastné možnosti?
Dan Werthimer:
Štart očakávame začiatkom roka 2005. Zlepší sa citlivosť (omnoho lepší prímač), zväčší sa šírka pásma (zo 100MHz na 300MHz) a budeme ho mať plne k dispozícii a možnosť systematicky sledovať oblohu.

Astroseti: Pri sledovaní celej oblohy je najlepšie mať k dispozícii neobmedzený prístup k teleskopu. Alebo je výhodnejšie cielené hľadanie, prieskum konkrétnych oblastí vesmíru?
Dan Werthimer:
Nikdy by sme nemali dosť času na najväčšom teleskope na Zemi, aby sme vykonávali celoplošné sledovanie oblohy, ak by ten teleskop nebol len náš. Najväčšou výhodou rozšírenia je, že máte k dispozícii najväčší teleskop na Zemi 24 hodín denne po celý rok. Väčšina astronómov je šťastná, keď získajú prístup k teleskopu, na ktorom závisí ich činnosť na jeden, dva dni za rok.

Astroseti: Misia Kepler, realizovaná NASA, ja sústredená na hľadanie Zemi podobných planét, obiehajúcich okolo hviezdy podobnej Slnku a sú viditeľné z kozmických lodí. Kepler pokryje len malú časť oblohy, ale misie ako „Terrestrial Planet Finder“ (Vyhľadávač Zemi podobných planét) budú veľmi ctižiadostivé. Ak budeme mať kompletný zoznam Zemi podobných planét, obiehajúcich v obývateľnej zóne okolo hviezd podobných nášmu Slnku, bude ešte celoplošné prehľadávanie oblohy stále zaujímavou metódou?
Dan Werthimer:
Každá metóda má svoje pre a proti. Najlepšou stratégiou je využiť viacero stratégií. Mali by sme robiť prehľadávanie celej oblohy a aj cielené hľadanie.

Astroseti: Koľkokrát za rok ste alarmovaný niektorým z vašich SETI projektov? Ako často ste volali Jodrellovi Bankovi, aby urgentne skontroloval signál?
Dan Werthimer:
Nikdy.

Astroseti: Predpokladajme že ste našli odpoveď na väčšinu falošných signálov. Máte však nejaký svoj osobný, obľúbený "Wow" signál, nevysvetlený signál (nemyslím tým len od votrelcov) z akéhokoľvek projektu?
Dan Werthimer: Máme stovky kandidátskych signálov, ale ani jeden nie je výrazný. Skontrolovali sme ich na teleskope, ale zatiaľ žiadny ET, pravdepodobne len šum alebo interferencie.

Astroseti: SERENDIP je skutočne veľký a zaujívavý projekt prehľadávajúci milióny kanálov každú sekundu reálneho času. Môžeme povedať, že je otcom projektu SETI@home, ale nie je možné o ňom nájsť na internete veľa informácií. Chcete ho udržať mimo popularity SETI@home?
Dan Werthimer:
Sme akurát veľmi zaneprázdnení a máme veľmi limitované zdroje pre SERENDIP. Pokúsime sa však obnoviť našu web stránku.

Astroseti: SETI@home nespracúva signál v reálnom čase, ale realizuje veľmi podrobnú analýzu komplikovaným algoritmom. Znamená to, že SERENDIP alebo Phoenix dokážu detekovať silné signály zámerné vyslané, aby boli objavené, Ak SETI@home dokáže nájsť aj náhodné vysielanie?
Dan Werthimer:
Obidva projekty, SERENDIP a SETI@home dokážu detekovať rozptýlený signál alebo návnadu. Nevieme, aký silný može byť signál vyslaný od inej civilizácie. Mojím prepokladom je, že prvý signál, ktorý zachytíme od ET, k nám nebol vyslaný úmyselne.

Astroseti: Už dávno bolo povedané že, "I love Lucy" (Milujem Lucy) alebo televízny signál z Olympijských hier v Berlíne, putujú vesmírom a momentálne ich môže zachytiť, alebo aspoň detekovať civilizácia vzdialená od nás 60 svetelných rokov. Aký veľký tanier by potrebovali? A čo tak emisie vojenských alebo civilných radarov?
Dan Werthimer:
Na detekovanie TV by potrebovali SKA (viď vyššie), alebo použiť podobný teleskop ako v Arecibe a sledovať veľmi pozorne. Vysielanie radarov a teleskopov ako v Arecibe je možné zachytiť cez celú galaxiu (čo je 100.000 svetelných rokov, ale ešte sa tak ďaleko nedostalo).

Astroseti: Televízny signál na pozadí šumu je schopný detekovať SERENDIP ako inteligentnú vzorku?
Dan Werthimer: Áno, ak je dosť silný.

Astroseti: Potrebujeme väčší tanier, alebo silnejšie vysielanie inej civilizácie, aby sme našli vzdialený signál. Je virtuálne nemožné, vychádzajúc z podstaty rádiových signálov, pre akukoľvek civilizáciu vyvinúť technológiu ktorá by redukovala veľkosť antény ale zvýšila citlivosť?
Dan Werthimer:
Prímače sú lepšie každým rokom. Najvýkonnejšie prímače sú chladené kryogenicky, aby bol dosiahnutý čo najmenší šum. Namiesto výstavby väčších antén je možné konštruovať efektívnejšie prímače s menším šumom.

Astroseti: Môže to trvať mesiace alebo roky, kým SETI@home objaví potenciálny signál. Kým sa skontroluje, máte len pár hodín na kontrolu každého kandidátskeho signálu. Môžete nám objasniť váš najobľúbenejší scenár, v ktorom bude nejaká civilizácia neustále vysielať signál počas celej tej doby?
Dan Werthimer: Televízne vysielanie na Zemi, vojenské radary a ďalšie mnohosmerné komunikačné signály sa vysielajú 24 hodín denne. Aj keď tieto nie sú sústavne sledovateľné z iných planét, pretože väčšina vysielačov vychádza a zapadá spolu s otáčaním sa Zeme.

Astroseti: Bude SERENDIP skúmať signály z Parkera (Arecibo pozn. prekl.) tak ako SETI@home?
Dan Werthimer:
Áno, ak na to nájdeme zdroje.

Astroseti: Pracujete aj na optickom SETI, hľadáte zmeny jasu malých hviezd, ktoré sú v skutočnoti produktom laserového lúča. Vieme, že základné metódy - rádio a svetlo, ktoré každá civilizácia používa, možu byť použité na medziplanetárnu komunikáciu. Máme v budúcnosti očakávať objavnenie nových, lepších metód?
Dan Werthimer:
Najlepším spôsobom na medziplanetárnu komunikáciu sú elektromagnetické vlny. Možno, že existuje niečo lepšie. Sme len mladá civilizácia. Vieme však, že rádio a laserová technológia môžu byť použité na komunikovanie cez celú galaxiu a preto by sme to mali skúsiť.

Astroseti: Aký je váš Drake-v odhad, čo sa týke exitencie mimozemskej civilizácie?
Dan Werthimer:
Môj odhad je, že v galaxii sa nachádza mnoho primitívneho života. Ale vyvinuté civilizácie sú oveľa vzácnejšie, možno 10.000 v každej galaxii.

Astroseti: SETI Inšitút očakáva nájdenie ET signálu za 25 rokov, na základe lepšieho dosahu ATA teleskopu a za prepokladu, že existuje určité množstvo civilizácií. Aký je váš tip, kedy bude prvý kontakt?
Dan Werthimer:
O 50 až 100 rokov. Ešte sme len začali hrať hru, ale možnosti sa zdvojnásobujú každým rokom.

Preklad: slavko.sk

Your rating: None Average: 3.8 (4 votes)