Skip to main content

Články, ktoré boli napísané pred viac ako dvoma rokmi.

Urýchľovače budúcnosti – čo bude po LHC?

Kategórie:
Projekt:

Veľký hadrónový urýchľovač (Large Hadron Collider, LHC), najzložitejší stroj v histórii, na ktorého výstavbe sa protredníctvom projektu LHC@home svojou kvapkou podieľali aj účastníci platformy BOINC, je bezpochyby najmodernejší časticový urýchľovač. Skupina vedcov z CERN nedávno skúmala rôzne scenáre ďalšieho vývoja, ktoré by mohli vyplynúť zo zrážok atómových jadier v tomto stroji – vrátane toho, ako môžu ovplyvniť stavbu urýchľovačov v budúcnosti. Načrtnime si základné body každého z týchto scenárov.

4.75
Your rating: None Average: 4.8 (8 votes)

Hľadanie pulzarov prostredníctvom projektu Einstein@Home a rádioteleskopu v Arecibo - prečo a ako?

Kategórie:
Projekt:

Nie je žiadnou novinkou, že projekt Einstein@home hľadá prostredníctvom ozrutných intereferometrov gravitačné vlny, ktorých konečný experimentálny objav by bol dôležitým medzníkom vo vývoji fyziky a našej predstavy o vesmíre a jeho štruktúre. Možno neuniklo vašej pozornosti, že v prvej polovici roku 2009 začal projekt distribuovať na naše počítače popri štandardných "gravitačných" pracovných aplikáciách (Hierarchical all-sky GW search) aj nové - nesúce v názve reťazec "Arecibo binary pulsar search".

4.42857
Your rating: None Average: 4.4 (7 votes)

Moja návšteva Černobyľu

Kategórie:

Černobyľ. Slovo, ktoré evokuje strach z radiácie, strach z niečoho, čo človek nevidí, necíti, ale čo ho môže zabiť. Tento strach z neznámeho je opodstatnený a pochopiteľný, aj keď je potrebné k veci pristupovať racionálne a bez predsudkov. Mnohí by radi videli a vedeli, ako to v Černobyle a v jeho najbližšom okolí v súčasnosti vyzerá, ale nemajú tú možnosť tam prísť, alebo sa tohto miesta obávajú. Práve pre nich je pripravená táto reportáž, keďže možnosť pozrieť sa do zakázanej zóny som v auguste 2008 mal a dojmy si nechcem nechať len pre seba. Dočítate sa v nej základné fakty o udalosti, ale predovšetkým uvidíte na fotografiách a videách aktuálnu situáciu v tejto postkatastrofickej oblasti.

 
0
Your rating: None

Galaktická a hviezdna obývateľná zóna

Kategórie:
Projekt:

Astronómia zažíva svoje zlaté obdobie. Jednou z príčin je úžasný technický pokrok, vďaka ktorému sa otvorili dvere celkom novej oblasti, o ktorej sa astronómom dlho len snívalo – k objavom extrasolárnych planét. V súčasnosti (august 2009) ich poznáme už vyše 370. Môže sa na nich vyskytovať život? Aké podmienky musia byť splnené, aby hviezdny systém mohol byť hostiteľom života, kde presne a okolo akých hviezd máme očakávať a hľadať jeho prítomnosť? Tento článok popisuje širšie vedecké pozadie súvisiace s projektom MilkyWay@home, ktorý si kladie za cieľ simuláciu a vytvorenie modelu nášho hviezdneho ostrova, čo má následne dopady na existenciu a prípadné hľadanie života na iných planétach.

 
4.764705
Your rating: None Average: 4.8 (17 votes)

Zatmenie Slnka v Šanghaji 22.7.2009

Zatmenie Slnka bežný človek nevidí často. Aj čiastočné zatmenie je viditeľné len na istom území a úplné zatmenie je veľmi zriedkavý úkaz. A jedno úplné zatmenie Slnka, dokonca najdlhšie pozorovateľné v tomto storočí, bolo 22. júla 2009 v Šanghaji. S Hefťom sme si nemohli nechať ujsť takúto príležitosť a tu sa chceme podeliť o naše zážitky z pozorovania.

 
4.77778
Your rating: None Average: 4.8 (9 votes)

Čo presne rátame v projekte MilkyWay@home? (alebo aj inak - vedecké pozadie polopatisticky)

Kategórie:
Projekt:

V tomto článku si zrozumiteľnou rečou popíšeme, čo presne sa v projekte MilkyWay@home počíta. Nemusíte mať takmer žiadne znalosti o astronómii, nebeskej mechanike ani záležitostiach okolo pohybu našej Galaxie, čiže Mliečnej dráhy. Stačí ak sa zúčastňujete na tomto projekte a zaujímajú vás nielen kredity ale aj veda za tým - v tom prípade smelo do čítania. Nebude to dlhé ani nijak prehnane intelektuálne náročné.

Poďme teda na to, galaktickí obyvatelia!

4.666665
Your rating: None Average: 4.7 (9 votes)

Stručný sprievodca k projektu Rosetta a jeho grafike

Kategórie:
Projekt:

Jedným z hlavných cieľov projektu Rosetta je predpovedať tvar proteínov, ktoré sa vyskytujú v prírode. Proteíny (bielkoviny) sú veľké molekuly zložené z malých stavebných blokov - aminokyselín, a častokrát sú nazývané "reťazce". Aminokyseliny sa dajú predstaviť ako ohnivká v tejto reťazi/reťazci. Pre lepšie pochopenie si uveďme nasledujúcu analógiu. Ak si predstavíme obyčajnú železnú reťaz, tak tá môže mať veľké množstvo rôznych tvarov závisiac od síl, ktoré na ňu budú pôsobiť. Ak napríklad reťaz potiahnete, narovná sa do priamej línie, a keď ju hodíte na zem, nadobudne vždy jedinečný tvar. Na rozdiel od železnej reťaze, ktorú tvoria identické železné ohnivká, proteíny sú tvorené dvadsiatimi rôznymi aminokyselinami, z ktorých každá má svoje osobitné vlastnosti (napr. rôzny tvar, či príťažlivé a odpudivé sily), ktoré dohromady vytvárajú sily, ktoré primäjú proteín k tomu, aby nadobudol jedinečný a špecifický tvar. Tento tvar je daný poradím, v akom sú zoradené jednotlivé aminokyseliny v proteíne. V prírode existuje veľké množstvo proteínov s veľmi rôznym počtom aminokyselín a ich zoradením.

0
Your rating: None

Rosetta prezentuje minuloročné výsledky

Kategórie:
Projekt:

Šéf projektu, David Baker stručne prezentoval na diskusnom fóre najnovšie výsledky projektu Rosetta@home. Profesor Baker pracuje na siedmych rukopisoch, kde budú podrobne popísané závery najnovšieho výskumu a na fóre zverejnil ich krátke popisy.
 

3.666665
Your rating: None Average: 3.7 (6 votes)

SETI postúpilo o krôčik ďalej - presunulo sa na GPU

Kategórie:
Projekt:

V poslednej dobe je na SETI fórach veľký ruch okolo aplikácie pracujúcej na GPU od firmy NVIDIA. Táto aplikácia aj napriek minimalnej optimalizácií vykazuje viac ako dvojnásobný výkon pri použití už teraz viacmenej low-endovej GPU 9600GT oproti v8 optimalizovanej CPU verzie na AMD Phenom (moje osobné merania). Prečo začali byť grafické karty v centre záujmu vývojárov?

3.6
Your rating: None Average: 3.6 (5 votes)

Rosetta@home - Grafické rozhranie

Kategórie:
Projekt:

Hlavným cieľom Rosetty je predpovedať tvary, ktoré bielkoviny zaujmú v prírode. Tento proces si môžeme prestaviť ako ohýbanie „reťaze“, kde jednotlivé oká predstavujú jednotlivé aminokyseliny. Každá aminokyselina má unikátne vlastnosti (rôzne príťažlivé a odpudivé sily). Na základe týchto síl je možné vypočítať energetický obsah každého ohybu, bielkoviny, teda nájsť energeticky výhodný tvar.
 

4.8
Your rating: None Average: 4.8 (5 votes)