Skip to main content

Články, ktoré boli napísané pred viac ako dvoma rokmi.

Návod na prispievanie na web

Kategórie:

imageWeb beží na redakčnom systéme Drupal, ktorý je veľmi flexibilný. Funkčnosť tejto inštalácie bola rozšírená viacerými modulmi, ktoré dopĺňajú základné funkcie Drupalu. Z dôvodu bezpečnosti, stability a zjednodušenia prispievania bol systém nastavený určitým spôsobom, ktorý umožňuje súčasné prispievanie viacerých členov a tým spoločné budovanie webu. Tento návod bol vypracovaný pre členov komunity na ľahšiu orientáciu pri prispievaní na web. 

4.666665
Your rating: None Average: 4.7 (6 votes)

História distribuovaných výpočtov

Kategórie:

imageBOINC je len jedným z mnohých systémov pre distribuované výpočty. Aké ďalšie systémy existujú? Kedy začali vznikať? Ako sa vyvíjali? Čo majú spoločné a čím sa líšia? Kam smeruje ďalší vývoj?

Aj o týchto témach pojednáva nasledujúci článok.

2
Your rating: None Average: 2 (6 votes)

Ktorá verzia BOINC je najvhodnejšia?

Kategórie:

imageDevelopment version, recommended version, older version... Ktorú z nich použiť? Čím sa líšia? Ako sa jednotlivé verzie vyvíjali a kam smerujú?

Nasledujúca úvaha sa snaží zodpovedať tieto otázky.

0
Your rating: None

Lov na gravitační vlny již začal

Kategórie:
Projekt:

imagePo dlhšom čase je tu k dispozícii už dávno avizovaný článok o gravitačných vlnách ktorý vyšiel v časopise 21. století s ktorého súhlasom ho uverejňujeme aj na týchto stránkach.

Článok je v PDF na stiahnutie.

Vďaka patrí nášmu členovi - autorom článku je Juraj Kotulič Bunta.

4.5
Your rating: None Average: 4.5 (6 votes)

Máme sa báť rádioaktivity?

Kategórie:

... alebo Štyri najrozšírenejšie mylné názory o rádioaktivite

imageRádioaktivita sa stala strašiakom ľudstva. Keď sa vysloví slovo 'rádioaktívne', primárna asociácia pre väčšinu ľudí je ekvivalentná slovnému spojeniu 'smrteľne jedovaté'. Je to ale skutočne tak? Pozrime sa v tomto článku spoločne na štyri najčastejšie mylné názory a viacero zaujímavostí, o ktorých ľudia nezriedka nevedia.

Cieľom článku nie je bagatelizovať ani žiadnym spôsobom zľahčovať problematiku radiácie a jej vplyvu na ľudský organizmus. Naopak, jeho cieľom je sprostredkovať laikovi častokrát zamlčované, nie všeobecne známe fakty a vytvoriť si tým objektívnejší, nie čierno-biely pohľad na tento nesporne dôležitý a potenciálne nebezpečný aspekt života v modernej spoločnosti. 

 
4.411765
Your rating: None Average: 4.4 (34 votes)

Orbit@home - skončíme ako dinosaury?

Kategórie:
Projekt:

imageProjekt Orbit@home je novým projektom, ktorý si vytýčil za cieľ veľmi zaujímavú a užitočnú úlohu – predpovedať pravdepodobnosť zrážky Zeme s asteroidom. Projekt získal financovanie od NASA, ktorá tým ocenila jeho prínos vedeckej komunite a ľudstvu ako takému. Rozprávanie o veciach súvisiacich s projektom, jeho vedeckom pozadí, motivácií a úžitku, ktorý môže predstavovať, začneme na počiatku – pri vzniku slnečnej sústavy, keďže je to užitočné pre pochopenie problematiky medziplanetárnej hmoty, ktorou sa Orbit@home zaoberá.

4.9
Your rating: None Average: 4.9 (10 votes)