Skip to main content

Články, ktoré boli napísané pred viac ako dvoma rokmi.

StarTram - revolúcia v doprave na obežnú dráhu?

Kategórie:

Ani viac než polstoročie od prevratného okamihu vypustenia prvej umelej družice Zeme Sovietskym zväzom nemá ľudstvo pred sebou perspektívu masívnej expanzie do vesmíru. Preč sú časy entuziazmu, keď slovné spojenie "21. storočie" bolo synonymom doby masívnych orbitálnych miest, kozmických lodí a slnečných elektrární dodávajúcich energiu z obežnej dráhy. Hlavnou príčinou stagnácie vývoja sú neúmerne vysoké náklady na vypustenie materiálu na obežnú dráhu. A tie vďaka fyzikálnym zákonom a chemickým vlastnostiam paliva pri použití klasického chemického pohonu nemajú možnosť byť výrazne (to znamená prinajmenšom stonásobne) zrazené, a to ani pri zainteresovaní súkromného sektora. Prelom môže nastať až implementovaním nového princípu. Tých bolo navrhnutých v posledných desaťročiach viacero, avšak všetky vyžadujú netriviálny vývoj technológií či materiálov príliš vzdialených od tých súčasných, alebo neponúkajú dostatočne markantné zníženie nákladov. Jeden koncept sa však týmto handicapom do značnej miery vymyká - nesie názov StarTram.

 
4.83721
Your rating: None Average: 4.8 (43 votes)

Tmavá energia - kozmologická ilúzia?

Kategórie:

Existencia a povaha tmavej energie patrí medzi najdôležitejšie otázky súčasnej kozmológie. Nutnosť zavedenia tohto exotického parametra do teórií však môže pripomínať snahu dávnych astronómov o zladenie vtedajších pozorovaní pohybu planét s geocentrickou predstavou výnimočného postavenia Zeme vo vesmíre zavádzaním zložitých predpokladov (epicyklov). Veda má však svoj zvláštny zmysel pre humor, pretože po takmer pol tisícročí sa situácia obrátila - musíme zavádzať zložité predpoklady, len aby sme udržali predstavu nevýnimočného postavenia Zeme vo vesmíre. Nové objavy preto opätovne vnukli vedcom myšlienku, ktorú zavrhli pred dlhými 450 rokmi v časoch Mikuláša Kopernika - čo ak postavenie Zeme vo vesmíre je predsa len výnimočné? Poďme sa pozrieť na túto aktuálnu tému podrobnejšie.

 
4.533335
Your rating: None Average: 4.5 (75 votes)

Ediakarská fauna - nevydarený experiment prírody

Kategórie:

Niet pochýb o tom, že pozemský život je úžasným experimentom prírody - avšak nie každý experiment sa musí zákonite vydariť. Ako vedci nie tak dávno s prekvapením zistili, život, ktorý máme na Zemi v súčasnosti, nie je prvým pokusom o zložitejšie mnohobunkové organizmy. Skutočný prvý pokus - tzv. ediakarská fauna (nazývaná aj biota) - zmizol z povrchu Zeme pred viac než pol miliardou rokov, podľa súčasných znalostí nezanechajúc žiadnych evolučných nasledovníkov. V tomto článku sa na tento život nadobúdajúci cudzie a neznáme formy, obývajúci niekoľko desiatok miliónov rokov našu Zem, pozrieme podrobnejšie.

 
0
Your rating: None

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity SOSA

Kategórie:

Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity SOSA je občianskym združením, a zaoberá sa popularizáciou vesmírneho výskumu na Slovensku . Vznikla v roku 2009 a v súčasnosti má už vyše 20 členov, medzi ktorými sú stredoškoláci so záujmom o vedu, študenti technických vysokých škôl a profesionáli z oblasti astrofyziky a inžinierstva.

Vzhľadom na stav moderného vesmírneho výskumu na Slovensku, ktorý je v porovnaní s inými európskymi krajinami málo populárny, SOSA si dala za hlavný cieľ navrhnúť a vyrobiť lacnú alternatívu pre študentské blízko-vesmírne experimenty vo forme stratosférických balónov nesúcich rôzne elektronické zariadenia. Táto iniciatíva by mala postupne vyústiť do konštrukcie prvého slovenského mini-satelitu, takzvaného cubesatu. Popularizácia kozmického výskumu je organizáciou SOSA podporovaná aj uverejňovaním článkov na portáli kozmonautika.sk a organizovaním verejných prednášok pre všeobecné zvyšovanie povedomia o potrebe rozvoja kozmického výskumu a priemyslu na Slovensku. Táto organizácia sa tiež zasadzuje o vstup Slovenska do Európskej vesmírnej agentúry ESA a Európskeho južného observatória ESO .

 
4.714285
Your rating: None Average: 4.7 (7 votes)

Libya's Great Man-Made River

One would logically expect the largest and most demanding projects to be accomplished by the most developed or at least the most populated countries of the world, managing adequate resources. There is abundance of information concerning construction of impressive dams, bridges or tunnels in such countries, however, there exists one exception constructed in a technologically neglected part of the world, almost without arousing notice outside its own continent. Honestly - have you ever heard about the Great Man-Made River in the Libyan Sahara yet? The following lines describe this remarkable system built deep inside the Sahara desert.

 

Note: This article is an exact translation of the original article written in the Slovak language on August 2010 (with the exception of replacing Slovak realia with the US/UK ones and adding the imperial units data), thus unaffected by the Libya affairs which took place in 2011. Due to the recent mass communication tendency of erasing the positive facts about Libya under col Muammar Gaddafi's rule (including, e.g., UNESCO removing its link about the project), provable distortion of information appearing in mass media, or losing neutral point of view (like some articles in Wikipedia), author decided to publish this translation in order to provide neutral, data-driven and fact-based description of the Libya's remarkable project regardless of the global political mood.

0
Your rating: None

weatherathome - počasie doma

Kategórie:

Určite ste ste už počuli o klimatických zmenách. Ale ako sa v skutočnosti premietajú do počasia v regióne kde žijete vy? Je možné že budete vidieť zvýšenie počtu nebezpečných prejavov počasia? Alebo by mohlo počasie v skutočnosti byť krajšie? Aj vy teraz máte príležitosť pomôcť vedcom hľadať odpovede na podobné otázky  vašou účasťou na experimente "weatherathome" projektu climateprediction.net.

 
4.5
Your rating: None Average: 4.5 (6 votes)